skip to Main Content

Inleiding handreiking passend onderwijs- en jeugdhulp


Waarom deze handreiking?

De Wetten Passend onderwijs en de Jeugdwet kennen een gebied, waarin de verantwoordelijkheden van het onderwijs en de gemeenten (jeugdhulp) in elkaar overlopen. Dit grijze gebied is niet duidelijk gedefinieerd wat leidt tot onduidelijkheid tussen onderwijs en jeugdhulp over wie voor welke aspecten verantwoordelijk is op het gebied van hulp aan jeugdigen en waarvoor jeugdhulp en onderwijs ‘samen aan de lat staan’. Verduidelijking van dit gebied is daarom een noodzakelijke eerste stap. Deze handreiking biedt op verschillende onderwerpen verduidelijking. Alleen, deze handreiking biedt nadrukkelijk niet de gewenste ‘zwart-wit’ antwoorden op veel vraagstukken. Het blijft noodzakelijk om via de methode integraal arrangeren op zoek te gaan naar maatwerk oplossingen. Succesvolle maatwerkoplossingen kunnen wel met elkaar gedeeld worden en deze handreiking verrijken. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de betrokken organisaties het welzijn van het kind en het gezin vooropstellen.

Doel van deze handreiking

Deze handreiking geeft op een aantal onderwerpen helderheid over de verantwoordelijkheden van (Passend) Onderwijs en gemeenten. Ze beschrijven een aantal veel voorkomende situaties waarbij er onduidelijkheid is over wie verantwoordelijk is voor de inzet en bekostiging van de ondersteuning van leerlingen. Lang niet alle mogelijke situaties worden beschreven. De richtlijnen blijven in ontwikkeling en in de loop van de tijd verschijnen updates en meer onderwerpen. Deze handreiking geeft op onderdelen ondersteuning aan professionals die tijdens het integraal arrangeren vastlopen. De handreiking is niet bedoeld om rollen en taken van alle partners in beeld te brengen die mogelijk ook betrokken zijn een kind.

Doelgroep van deze handreiking

De handreiking is gemaakt voor professionals in de uitvoering, op school en in het jeugdteam. Waar wij spreken over school bedoelen we alle professionals die betrokken zijn bij de extra ondersteuning van een leerling. Waar wij spreken over het jeugdteam, bedoelen wij ook wijkteams. De handreiking is bedoeld voor casuïstiek voor leerlingen van 4 tot 18 jaar (basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO). De handreiking is gemaakt voor de jeugdhulp regio Holland Rijnland (gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Teylingen, Lisse, Hillegom, Nieuwkoop, Noordwijk, Katwijk (vanaf 2024 Kaag en Braassem en Voorschoten).

Aanpassingen

Op het moment dat er veranderingen zijn door nieuwe wet- en regelgeving of jurisprudentie passen we het document daarop aan. De beschreven onderwerpen betreffen allemaal situaties waarbij er op school, of gerelateerd aan school, ondersteuning aan de leerling moet worden verleend. De onderwerpen en de beschrijving van de verantwoordelijkheden zijn tot stand gekomen met consensus van een brede groep betrokkenen namens onderwijs, gemeenten en de toegang (jeugdteams).

Tot slot

Wij hebben gebruikt gemaakt van onder andere teksten van de websites van het NJI, jeugdhulpregio Food Valley en jeugdhulpregio Hart van Brabant. Heb je een vraag over de inhoud van deze handreiking (tekstueel of niet correctie informatie) mail je vraag dan naar:

Onderwijs gerelateerde vragen naar: info@swv-db.nl

Jeugdhulp gerelateerde vragen naar: info@jeugdteamslr.nl

Meld in de titel van de mail: HANDREIKING

Back To Top

Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland is in de periode van 23-12-2024 tot 3-1-2025 minder bereikbaar.

Op 25-12, 26-12 en 1-1 zijn wij ivm de feestdagen gesloten.

De algemene Servicedesk is buiten onze sluitingsdagen bereikbaar op:

  • T: 071 523 9030
  • Openingstijden: ma, di, wo en do |tijden: 09.30-12.00 en 13.00-14.30
    Tussentijds kan er altijd per mail een vraag gesteld worden: jeugdhulp@so-zorghollandrijnland.nl

I.v.m. de migratie naar een nieuw systeem voor het berichtenverkeer is er een freeze-periode ingesteld vanaf 3 januari. Jeugdhulpaanbieders zijn hier per brief over geïnformeerd.

Mochten er toch nog vragen zijn dan kunnen deze gesteld worden via: jeugdhulp@so-zorghollandrijnland.nl

De Servicedesk BBR is buiten onze sluitingsdagen bereikbaar op:

  • T: 071-5239095
  • Openingstijden: Ma en do 09:30-12:00 uur, di en wo 09:30-12:00 en 13:00-14:30 uur
  • Tussentijds kan er altijd per mail een vraag gesteld worden: bbr@so-zorghollandrijnland.nl

Consult en advies:

  • In deze periode is de zorgbemiddelaar niet bereikbaar voor consult en advies.
  • Per mail kan een vraag gesteld worden welke na deze periode opgepakt zal worden.
  • Voor consult en advies mail: bbr@so-zorghollandrijnland.nl

BBR-vergaderingen:

  • De BBR-vergadering zal in deze periode alleen op 23-12 plaatsvinden.

Namens Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland en het BBR-team wensen wij u fijne feestdagen!

Ga naar de inhoud