skip to Main Content

Vertalen werkwijze Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming naar regio Holland Rijnland

Infographic Toekomstscenario kind- en gezinsbeschermingHet programma Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming heeft tot doel om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling te verbeteren. Het maakt deel uit van een bredere aanpak voor gezinnen, inclusief die zonder kinderen, die te maken hebben met onveiligheid. Het sluit aan bij de integrale aanpak van wachtlijsten, de beweging “Wij gaan voor NUL” en het project ‘Samenwerken aan Veiligheid’.

Bekende knelpunten in de bescherming van slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling zijn onder andere dat de betrokken organisaties als een estafette achter elkaar werken, wat leidt tot dubbel werk en hiaten. Slachtoffers voelen zich vaak onvoldoende gehoord en gezien, terwijl zij hun verhaal op verschillende plekken moeten vertellen. De onderliggende problemen, die vaak op verschillende leefgebieden liggen, worden niet altijd volledig begrepen en er is onvoldoende samenhang in de hulp aan volwassen gezinsleden en kinderen. Het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is een nieuwe manier van werken waarbij geredeneerd wordt vanuit het gezin. Dit filmpje vertelt meer over deze werkwijze.

Wat kan beter in Holland Rijnland?

Een startfoto heeft de belangrijkste problemen in onze regio op het gebied van kind- en gezinsbescherming naar boven gebracht. Enkele problemen op een rij:

  1. Er is sprake van versnippering en schotten, zowel in de uitvoering als in het beleid, de financiën en de organisaties.
  2. Er is behoefte aan een eenduidige visie en werkwijze, vooral met betrekking tot gezinsgericht werken en het bieden van langdurige regie. Ook is er de wens om samen aan de voorkant een betere analyse te maken van wat er aan de hand is in een gezin en wat er in welke volgorde moet gebeuren om het leven van de gezinsleden te verbeteren.
  3. Er zijn knelpunten in het zorgaanbod. Hoewel er verbeteringen worden doorgevoerd, hebben deze nog niet geleid tot een soepel proces dat zorgt voor tijdige en passende hulp.
  4. Er is bij de lokale teams behoefte aan ondersteuning vanuit de veiligheidspartners. De werkwijze ‘Samenwerken aan Veiligheid’ (waarin lokale toegang en gecertificeerde instellingen samenwerken) is een positieve ontwikkeling in deze richting.
  5. Er is behoefte aan maatwerkoplossingen op het gebied van bestaanszekerheid, om het stressniveau in gezinnen te verlagen. Hierbij worden ervaringsdeskundigen betrokken, omdat zij kunnen aangeven wat de do’s en don’ts zijn in de omgang met (soms complexe) gezinnen en relaties.

Projectgroep aan de slag

Naar aanleiding van de startfoto is in Holland Rijnland een projectgroep samengesteld bestaande uit afgevaardigden van verschillende organisaties. Deze gaat tot eind van dit jaar aan de slag met het uitwerken van een gezamenlijke visie, het maken van een plan om organisatie-overstijgend te leren en de verbinding te leggen met andere projecten in de regio. Dit alles gericht op het uiteindelijke doel: dat de gezinnen er beter van worden.

Deze aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling vraagt tijd, geduld, tolerantie en het vermogen om te leren van kleine stappen. Snelle oplossingen voor dit ‘wicked problem’ zijn er niet. Kernwoorden zoals samenwerken, verbinden (met andere lokale en regionale projecten binnen het programma Jeugdhulp Holland Rijnland), vertragen en blijven leren zijn een vereiste voor succes!

Voor meer informatie: Tosca Hummeling, Projectleider Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming Holland Rijnland. T.hummeling@leiden.nl

Back To Top Ga naar de inhoud