Nieuws
Van individuele naar groepsgerichte jeugdhulp, samen met de lokale teams!

Hoofdvragen
In 2024 zijn gemeenten, jeugdhulpaanbieders, jeugdteams en Serviceorganisatie Zorg meerdere malen bij elkaar gekomen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van collectiveren. Daar zijn vijf hoofdvragen uit naar voren gekomen.
- Waar kunnen jeugdhulpaanbieders samenwerken met het voorveld, de jeugdteams of het onderwijs?
- Waar kunnen jeugdhulpaanbieders onderling samenwerken?
- Waar kunnen hulpvragen gebundeld worden?
- Waar is groepsaanbod een waardevolle toevoeging aan een individueel hulptraject?
- Waar kan het netwerk van kinderen versterkt worden en lotgenotencontact toegepast worden?
Pilots samenwerking jeugdteam en experts
Op dit moment lopen er verschillende pilots waarin wordt samengewerkt met de jeugdteams. Zo wordt er bijvoorbeeld in samenwerking met specialisten, waaronder een GZ-psycholoog, een kinderarts en cognitief gedragstherapeut, psycho-educatie in groepen geboden. Dit groepsaanbod richt zich op ouders, maar is er ook voor de jeugdigen zelf. Dit gebeurt in zowel de Duin- en Bollenstreek als in de Leidse Regio.
Ook heeft een jeugdteam de samenwerking met een specialist opgezocht voor de ondersteuning van kinderen met dezelfde soort hulpvraag, zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen. Deze kinderen hebben samen in groepsverband begeleiding gekregen van een systeemtherapeut en een gedragswetenschapper. Het groepsaanbod wordt dicht bij de context van het kind aangeboden. Om dit te bereiken wordt er samengewerkt tussen jeugdteammedewerkers en de specialist.
De resultaten van deze experimenten en pilots hopen we in maart en april te kunnen delen.
Meer weten? Mail dan naar Huub Ramler, Accountmanager Ambulante Jeugdhulp Holland Rijnland, h.ramler@leiden.nl.