Nieuws
“Kan het ook anders?” Uitkomst en vervolg bestuurlijke Taskforce gespecialiseerde jeugdhulp

Wat zeggen de uitkomsten van de Taskforce?
Het rapport van KokxDeVoogd laat zien dat hoewel de totale kosten voor gespecialiseerde jeugdhulp in Holland Rijnland (HR) in vergelijking met andere regio’s niet uitzonderlijk hoog zijn, het aantal kinderen in specialistische hulp in HR wel bovengemiddeld hoog is. Uit het onderzoek komt naar voren dat er meer grip op de kosten te verkrijgen is door het maken van gerichte keuzes én door slimmer en efficiënter samen te werken.
Keuzes colleges
Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek is door de colleges van de 13 gemeenten in Holland Rijnland bepaald hoe de verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. De gekozen maatregelen gaan om het beschikbaar en dichtbij organiseren van zorg (alléén voor wie het echt nodig is), om slimmere samenwerking in de hele keten en om financiële voorspelbaarheid en beheersbaarheid. Als eenduidig regionaal aanspreekpunt komt er een programmadirecteur.
Wat doet de regio met de uitkomsten?
Positieve stappen, zoals bijvoorbeeld betere samenwerking tussen onderwijs en jeugdteams, worden voortgezet. Verder gaan gemeenten eerst aan de slag met slimmere samenwerking in de keten en het verstevigen van de kracht van de lokale teams. De regio heeft ervoor gekozen een vacature voor programmadirecteur gespecialiseerde jeugdhulp open te stellen. Deze programmadirecteur zal aan de slag gaan om de aanbevelingen uit het onderzoek van de Taskforce te implementeren.
Wat betekent deze ontwikkeling voor verwijzers naar gespecialiseerde jeugdhulp?
Gemeenten willen voorkomen dat jeugdigen te snel of onnodig lang in onjuiste of te dure zorg komen en blijven. Bij het verwijzen van cliënten naar zorg zal de focus daarom eerst focus op het voorveld en de maatschappelijke basis komen te liggen. Ook willen gemeenten dat altijd naar gecontracteerde aanbieders wordt verwezen. Op dit alles zal door gemeenten binnen de ruimte van de jeugdwet meer gestuurd gaan worden. Dit zal een intensievere afstemming tussen gemeenten/lokale teams en verwijzers en, en zorgaanbieders betekenen.
Intensiever afstemmen rondom verwijzingen
In de keten worden het gezamenlijk analyseren van het naar wie verwijzen, de verwijzingspatronen en de effectiviteit van zorgtrajecten een nog belangrijker onderwerp van gesprek. De huisartsen als verwijzers worden geïnformeerd over de start, einde, en inhoud van een behandeling, en wie de regie voert over de cliënt. Daarnaast worden er eenduidige afspraken gemaakt tussen de de lokale teams en de praktijkondersteuners Huisartsen (POH) Jeugd over wie er verantwoordelijk is voor de verwijzing bij specifieke hulpvragen. Tot slot worden aanvullende kaders opgesteld en afspraken gemaakt over de rol van Gecertificeerde Instellingen (GI’s) als verwijzer, in relatie tot het lokale team. Dit omvat duidelijke richtlijnen voor afstemming, samenwerking en regievoering om te zorgen voor een effectieve en doelmatige toeleiding naar zorg. Vanwege de cruciale rol van de rechterlijke macht en justitie als verwijzer naar gespecialiseerde jeugdhulp (9% van alle verwijzingen) worden ook deze ketenpartners actief betrokken bij hoe samen te werken aan goede toeleiding tot zorg.
Tot slot
Het veranderen van het huidige systeem van gespecialiseerde jeugdhulp is een project van lange adem. Rust, koersvastheid en een gedegen aanpak zijn van grootbelang om succesvol te kunnen veranderen. Daarom zal de implementatie van de verbeteringen over meerdere jaren lopen.
Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met Wieke den Hollander, w.den.hollander@leiden.nl.