Nieuws

Samen kijken door de bril van een ander: ontwikkeltafel transformatie Jeugdzorgplus

De gesloten jeugdzorg staat voor een ingrijpende transformatie. Het doel is om plaatsingen in geslotenheid zoveel mogelijk te voorkomen en alternatieven te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van jongeren. Dit vraagt om een nauwe samenwerking tussen gemeenten, zorgaanbieders, onderwijsinstellingen en andere ketenpartners. Om over de transformatie na te denken kwamen op 30 januari meer dan 50 professionals, en bestuurders uit het onderwijs, zorg-, en veiligheidsdomein en van gemeente uit de regio Holland Rijnland bij elkaar.

De transformatie van Jeugdzorgplus richt zich op het bieden van zorg en onderwijs als basis voor de ontwikkeling van jongeren, waarbij samenwerking tussen beide domeinen essentieel is. Kindgericht werken, veiligheid en samenwerking met gezinnen vormen de kern van deze aanpak. In het veld wordt er gewerkt aant aan een integrale benadering, waarbij onderwijs en zorg naadloos aansluiten op de behoeften van jongeren, vooral in geval van intensieve zorgbehoefte of problematische thuissituaties.

Inspirerende presentaties en ervaringsverhalen

De bijeenkomst werd afgetrapt door professor Peer van der Helm, die een inspirerende presentatie gaf met de titel: ‘Kwetsbaar, baat het niet dan schaadt het wel. De mentale weerbaarheid van jongeren in de klas.’ Peer richtte zich op de kwetsbare doelgroep in relatie tot passend onderwijs, de afbouw van JeugdzorgPlus en de ontwikkeling van alternatieve zorgplekken. Hij wees daarnaast op een belangrijk aandachtspunt: regievormen tussen onderwijs en zorg, zoals behandel-, casus- en procesregie ontbreken. Deze regievormen zijn essentieel voor een goede zorgcoördinatie en de veiligheid van jongeren.
Vervolgens deelde ervaringsdeskundige Sophia van ExpEx haar persoonlijk verhaal over de impact van jeugdzorg en jeugdhulp+. Dit gaf een waardevol perspectief en leerzame inzichten.

Workshops en Netwerkborrel

In de workshops werd er intensief gewerkt aan perspectiefwisseling. Deelnemers werden uitgenodigd om te kijken door de bril van de ander, en vanuit verschillende standpunten te reflecteren op de transformatie van verschillende rollen en verantwoordelijkheden. De netwerkborrel bood ruimte voor het versterken van contacten en kennisdeling.

Visie voor de toekomst: samenwerken voor de meest kwetsbare jongeren

De inzichten uit deze dag helpen ons een visie te ontwikkelen waarin onderwijs, zorg en wonen elkaar versterken. Kleinschaligheid, stabiliteit en samenwerking vormen hiervoor het uitgangspunt. We kijken terug op een geslaagde middag. Het doel is om gesloten jeugdzorg af te bouwen en alternatieve zorgplekken te ontwikkelen. Dit vraagt niet alleen om praktische stappen, maar vergt ook een gezamenlijke focus op de veiligheid en het welzijn van kwetsbare kinderen, hun ouders en hulpverleners.

Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk hoe belangrijk het is om elkaar te vinden, vast te houden en samen te werken – ook als het moeilijk wordt.
Dit is een belangrijke stap voorwaarts om voor de meest kwetsbare kinderen in onze regio een stevig vangnet te creëren.
Dank aan iedereen voor hun aanwezigheid, inzet en expertise!

Neem voor meer informatie contact op met Herma Kip: h.kip@katwijk.nl en Jessica Hageman: j.hageman@hltsamen.nl.