Nieuws

Per 1 januari 2025: Nieuwe Dienstomschrijving OZA (Onderwijszorgarrangement) en belang integraal arrangeren

25 februari 2025 | serviceorganisatie zorg

Wat is een OZA?

Een OZA biedt gecombineerde ondersteuning op een schoollocatie voor leerlingen die zowel onderwijsbegeleiding als zorg nodig hebben. Een OZA heeft als hoofddoel dat jeugdigen binnen één tot twee schooljaren toegroeien naar volledige deelname aan het (regulier of speciaal) onderwijs. Jeugdigen in een OZA hebben een onderwijs inschrijving.
Een OZA bestaat uit een groep van 4-12 jeugdigen (per dag) waar een jeugdige onderwijsbegeleiding en zorgbegeleiding krijgt. Door het OZA kunnen jeugdigen die tijdelijk niet in staat zijn om volledig deel te nemen aan het onderwijs, weer terugkeren naar een regulier of speciaal onderwijsaanbod. Dit arrangement biedt jeugdigen de kans om zich verder te ontwikkelen, met de juiste begeleiding zowel vanuit het onderwijs als de zorg.

Wat zijn de gevolgen?

Vanaf januari is de dienstomschrijving OZA ingevoerd. Voor de reeds bestaande OZA’s worden komend jaar afspraken gemaakt met de jeugdhulpaanbieders en scholen om het aanbod aan te laten sluiten op deze nieuwe dienstomschrijving. Dit gebeurt door de betrokken beleidsmedewerkers, samen met Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland en de Samenwerkingsverbanden.
Jeugdigen die al gebruik maken van een OZA zullen hier niets van merken. Voor eventuele nieuwe verwijzingen zullen we, als de afspraken definitief zijn, bekend maken wat de gevolgen zullen zijn.

Wat moet de verwijzer doen?

Als verwijzer is het van belang om de werkwijze integraal arrangeren te hanteren. Deze werkwijze is te vinden in de Routekaart integraal arrangeren.
In dit document – dat voor heel Holland Rijnland geldt – wordt op een bondige manier inzicht gegeven in wat integraal arrangeren inhoudt.

Voor verwijzers is het belangrijk om van deze werkwijze op de hoogte te zijn, omdat de toeleiding naar OZA’s en ZOA’s (Zorgonderwijsarrangement) altijd via integraal arrangeren moet gebeuren.

In de routekaart staat bijvoorbeeld als voorwaarde beschreven dat altijd afstemming moet hebben plaatsgevonden tussen de gemeentelijke toegang (van de woonplaats van de jeugdige), de school van herkomst en de school waar de OZA is gevestigd, het samenwerkingsverband en de jeugdhulpaanbieder, voordat een jeugdige aan een OZA kan deelnemen.
Meer informatie over integraal arrangeren is te vinden in de bijbehorende ‘Toelichting bij de routekaart’.

In de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp komen verschillende situaties voor. Om professionals hier concrete richtlijnen voor te bieden is de eerder verstuurde ‘Handreiking taken rollen en verantwoordelijkheden passend onderwijs en jeugdhulp’ verbeterd. Deze delen we ook graag met jullie.

Relevante documenten

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jantine Bootsman, j.bootman@hltsamen.nl