Nieuws

Netwerkpleegzorg als startpunt

De dienstomschrijvingen pleegzorg (voltijd, deeltijd en crisis) zijn aangepast. Hierin is opgenomen dat pleeggezinnen bij voorkeur afkomstig zijn uit het eigen netwerk en/of omgeving. Hoe werkt dat in de praktijk?

Inzichten uit de lezing

Levi van Dam, orthopedagoog en bijzonder hoogleraar Veerkrachtig Opgroeien, gaf op 19 november de dertiende Mulock Houwer-lezing. De lezing stond in het teken van uithuisplaatsingen van jeugdigen  in Nederland, en had de treffende titel: ‘Met je eigen wortels groei je het mooist’.

In zijn lezing vertelde Van Dam dat pleegzorg effectiever is dan een residentiële behandeling. Pleegzorg is dus ontzettend belangrijk. Zo’n 20.000 jeugdigen ontvangen pleegzorg. Die groep is in tweeën op te delen: de ene helft (46%) verblijft bij een familielid of bekende, ook wel netwerkpleegzorg genoemd. De andere helft verblijft in een gezin dat zich bij een instelling heeft aangemeld om te fungeren als pleeggezin: bestandspleegzorg.

Voorkeur Netwerkpleegzorg

De richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing stelt dat het belangrijk is eerst te kijken naar netwerkpleegzorg. Een netwerkplaatsing heeft namelijk, in vergelijking met bestandspleegzorg, als voordeel dat jeugdigen minder gedragsproblemen en psychische stoornissen ervaren, beter in hun vel zitten, minder last hebben van de plaatsing, tegen vergelijkbare herenigingspercentages. Als het niet lukt een netwerkpleeggezin te vinden is de tweede optie om een kind onder te brengen bij een bestandspleeggezin. Pas als het echt niet anders kan is het wenselijk te zoeken naar een vorm van residentiële zorg.

Wat kan de verwijzer doen?

Een netwerkpleegouder heeft recht op begeleiding en vergoeding van kosten die gemaakt worden voor de verzorging en opvoeding. Daarvoor is een contract nodig met een pleegzorgorganisatie. Als verwijzer heb je hier een belangrijke rol in: Kijk op tijd of een netwerkplaatsing geformaliseerd kan worden, zodat passende begeleiding geboden kan worden en er zicht is op de veiligheid. Informeer informele netwerkpleegouders over de mogelijkheden van het formeel pleegouderschap. Bied de netwerkpleeggezinnen vervolgens ondersteuning en passende hulp.

Kijk voor meer informatie op: Netwerkpleegzorg | Pleegzorg.nl

Hier vind je ook informatie over de zorgaanbieders in Holland Rijnland: Pleegzorgregio’s | Pleegzorg.nl

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jantine Bootsman, j.bootman@hltsamen.nl.