skip to Main Content

JeugdzorgPlus onder interbestuurlijk toezicht

In de vorige nieuwsbrief was te lezen dat de instroom van jeugdigen in de JeugdzorgPlus sneller gedaald is dan verwacht. En dat dit leidt tot grote financiële problemen bij de instellingen die deze jeugdhulp verlenen (Schakenbosch en iHUB). Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft in oktober 2022, op advies van de Jeugdautoriteit, de gemeenten in landsdeel ZuidWest onder interbestuurlijk toezicht (IBT) gesteld. Wat betekent dit concreet?

Zorgcontinuïteit in gevaar

Door de versnelde terugloop van het aantal jeugdigen in deze gesloten jeugdhulpvorm, is er wel sprake geweest van de afbouw van deze vorm van hulp, maar zijn er nog geen alternatieven ontwikkeld. Hierdoor zijn de instellingen Schakenbosch en iHUB in ernstige financiële problemen geraakt en komt de zorgcontinuïteit in gevaar.

De Jeugdautoriteit maakt zich grote zorgen over de continuïteit van de zorg van de jeugdigen. Omdat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorgcontinuïteit moeten die in nauwe samenwerking met elkaar tot een oplossing komen. Dit vraagt afstemming en een goed besluitvormingsproces van alle gemeenten. Om dit proces te monitoren heeft de Jeugdautoriteit de staatssecretaris geadviseerd de gemeenten in landsdeel ZuidWest onder zogenaamd interbestuurlijk toezicht te stellen. De staatssecretaris kan het proces dan goed volgen en ingrijpen als hij dat nodig vindt.

Wat houdt interbestuurlijk toezicht in?

Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor een aanbod van jeugdhulp dat past bij de hulpvraag van jongeren in hun gemeente. Als het vermoeden bestaat dat gemeenten dit niet, of onvoldoende doen, dan kan het Rijk hen hierop aanspreken en gemeenten onder toezicht plaatsen. Het zogenaamde Interbestuurlijk Toezicht.

In het geval van ons landsdeel doet de staatsecretaris aan zogenaamd “fact finding”. Dat betekent dat de staatssecretaris bij de gemeenten en andere betrokkenen informatie opvraagt, zodat hij een oordeel kan vormen over de knelpunten, over hoe de problematiek kan worden opgelost en welk traject wordt gelopen. Het interbestuurlijk toezicht op Landsdeel ZuidWest ziet erop toe dat de gemeenten antwoord geven op de volgende vragen:

  • Hoe kan de hulp aan jongeren in het Landsdeel Zuidwest worden veiliggesteld?
  • Wat zijn de kosten van jeugdhulp?
  • Wie neemt deze kosten voor zijn rekening: gemeenten, aanbieders of Rijk?

Wat is het plan?

In het kader van het IBT is er door gemeenten een financiële impuls gegeven om de zorg te kunnen continueren voor de korte termijn. De aanbieders is gevraagd om een herstel- en continuïteitsplan te maken waarmee de zorg aan jeugdigen structureel gewaarborgd is. De gemeenten in landsdeel ZuidWest werken aan een plan van aanpak om alternatieven voor JeugdzorgPlus te ontwikkelen en stemmen hierover bovenregionaal af. In de tweede helft van dit jaar wordt helder hoe deze vorm van zorg in toekomst gewaarborgd gaat worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Mathilda Molenaar, via m.molenaar@nieuwkoop.nl.

Back To Top Ga naar de inhoud