skip to Main Content

Bijzonder deel segment 2: wonen


Artikel 1: Doelen

Met de afspraken in dit bijzondere deel van de overeenkomst, streven partijen de volgende doelen na:

  1. Jeugdigen met een hulpvraag binnen segment wonen worden zo veel als mogelijk opgevangen binnen het eigen sociale netwerk.
  2. In de periode 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025 willen we voorkomen dat jeugdigen te maken krijgen met onderbroken zorg als gevolg van de overgang 18-/18+.
  3. In de periode 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025 willen we voorkomen dat de jeugdigen in de Leidse regio en de Duin & Bollenstreek met een toeleiding voor een woonvoorziening, nog niet geplaatst zijn in een passende woonvoorziening.
  4. In de periode 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025 stijgt het aantal jeugdigen dat in een woonvoorziening is geplaatst én gelijktijdig de benodigde aanvullende hulp ontvangt.
  5. De jeugdhulpaanbieder zet zich in om de jeugdige zoveel mogelijk direct in een passende woonvoorziening te plaatsen (first-time-right).
  6. Jeugdigen krijgen, na aanmelding voor jeugdhulp uit het segment Wonen en vanaf het moment dat de aanmelding is geaccepteerd, passende overbruggingszorg.
  7. Jeugdigen die jeugdhulp uit het segment Wonen ontvangen, volgen onderwijs en/of dagbesteding.
  8. De sociale structuren in de gemeenschap zijn sterker. Hierdoor kunnen jeugdigen met een vraag naar jeugdhulp uit het segment Wonen vaker terecht in hun eigen sociale Deze jeugdigen groeien vaker gezonder en veiliger op dan nu het geval is, waardoor zij als volwassene mentaal weerbaarder zijn. Hierdoor kunnen zij als volwassenen beter omgaan met problemen in het leven en beter steun bieden aan anderen in de gemeenschap bij problemen in het leven. Op de lange termijn versterkt dit de mentale weerbaarheid en fysieke gezondheid van de gemeenschap als geheel.

Holland Rijnland en gemeenten toetsen hun beleid en de afspraken aan deze doelen en voeren wijzigingen door in de doelen of stellen wijzigingen voor in de afspraken met jeugdhulpaanbieders indien zij dat nodig achten.

Artikel 2: Algemene en bijzondere deel van de overeenkomst

  • Dit bijzondere deel voor segment 2: wonen maakt integraal onderdeel uit van de overeenkomst. Een jeugdhulpaanbieder kan dit bijzondere deel niet sluiten met de Serviceorganisatie Zorg zonder ook een algemene deel gesloten te hebben.

Artikel 3: Ontwikkelpartners

  1. De regio Holland Rijnland maakt een onderscheid in ‘Ontwikkelpartners’ en ‘reguliere partners’. De Serviceorganisatie Zorg merkt jeugdhulpaanbieders aan als ‘Ontwikkelpartners’ als zij voldoen aan één of meer van de volgende voorwaarden:
    1. De jeugdhulpaanbieder heeft in deze of andere regio’s aantoonbaar ervaring met het realiseren van de in artikel 1 genoemde inkoopdoelen binnen dit segment.
    2. De jeugdhulpaanbieder beschikt over voldoende volume in zijn aanbod en organisatorische capaciteit om de activiteiten te kunnen uitvoeren die nodig zijn om de inkoopdoelen te behalen.
    3. De jeugdhulpaanbieder verklaart zich schriftelijk bereid om personeel met de juiste expertise af te vaardigen voor periodieke overlegtafels.
  2. De jeugdhulpaanbieder kan, voor zover de Serviceorganisatie Zorg hen niet aanwijst als ontwikkelpartner, een verzoek indienen om ontwikkelpartner te Gemeenten besluiten gemotiveerd op dit verzoek. Tegen het besluit staan geen rechtsmiddelen open.
  3. Partijen streven ernaar dat aan de segmentspecifieke overlegtafel voor dit segment jeugdhulpaanbieders deelnemen met in ieder geval de volgende sectorale expertisevelden: VG / J&O en vertegenwoordiging van verschillende woonvormen.
  4. Ontwikkelpartners zijn verplicht op uitnodiging van gemeenten deel te nemen aan de segment-specifieke overlegtafel genoemd in artikel 6: Algemeen deel overeenkomst en duidelijk afgebakende en omschreven voorstellen gezamenlijk uit te werken.
  5. Als een voorstel bestaat uit het uitvoeren van jeugdzorg in de vorm van een pilot, dan kunnen de Serviceorganisatie Zorg of deelnemende gemeenten de ontwikkelpartners aanvullend financieren voor het uitvoeren van deze pilot.
  6. Reguliere partners zijn niet verplicht op uitnodiging van gemeenten deel te nemen aan de segmentspecifieke overlegtafel en duidelijk afgebakende en omschreven voorstellen uit te werken. Als zij er niettemin na daartoe uitgenodigd te zijn ervoor kiezen een voorstel mee uit te werken, dan gelden voor hen dezelfde voorwaarden als voor Ontwikkelpartners.

Artikel 4: Alternatieven

  1.  Een Ontwikkelpartner ontwikkelt en toetst alternatieve vormen van jeugdhulp binnen dit segment in de praktijk door middel van pilots en doorontwikkeling van de diensten voor jeugdigen, tenzij de ontwikkelpartner kan aantonen dat de de Serviceorganisatie Zorg hem hiervoor onvoldoende financiert. Concrete afspraken over deze pilots zijn openbaar en gepubliceerd op de website jeugdhulphollandrijnland.nl voor zover het geen bedrijfsgevoelige en privacygevoelige informatie betreft.
  2. Een Ontwikkelpartner bouwt in onderling overleg met de Serviceorganisatie Zorg het huidige aanbod van gezinsgerichte woonvormen (mee) uit, tenzij de ontwikkelpartner kan aantonen dat de de Serviceorganisatie Zorg hem hiervoor onvoldoende financiert.

Artikel 5: Ambulant aanbod

 De jeugdhulpaanbieder kan, indien nodig, aanvullend aan de pedagogische omgeving (het verblijfsonderdeel) diensten (onder zijn verantwoordelijkheid laten) leveren zoals deze vallen onder het bijzondere deel van de overeenkomst voor segment 4: ambulant.

Artikel 6

Vervallen

Artikel 7: Actuele richtlijnen

De jeugdhulpaanbieder werkt volgens de meest actuele richtlijnen van toepassing op de te leveren dienst, waaronder, maar niet gelimiteerd tot:

  1. ‘Samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp’
  2. ‘Richtlijn Uithuisplaatsing voor jeugdhulp en jeugdbescherming’
  3. ‘Richtlijn pleegzorg’
  4. ‘Richtlijn Residentiële Jeugdhulp’

Artikel 8: Werving

De jeugdhulpaanbieders van de dienst gezinshuizen en pleegzorg hebben een inspanningsverplichting voor de werving, van nieuwe ouders en pleegzorgouders. De regio Holland Rijnland faciliteert waar mogelijk.

Artikel 9: Passende hulp

  1. De jeugdhulpaanbieder biedt passende hulp. Onder de passende hulp valt onder andere, maar niet uitsluitend, zorgbemiddeling, overbruggingshulp, hulp in spoedsituaties en bieden van De gemeentelijke toegang stemt voor een aanmelding van een jeugdige af met de jeugdhulpaanbieder over de passendheid van aanbod en verwijzer en jeugdhulpaanbieder zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de matching van een passende woonplek.
  2. Vrijgevestigde jeugdhulpaanbieders hebben de verplichting van overbruggingszorg niet.
  3. De jeugdhulpaanbieder heeft een inspanningsverplichting om binnen zes maanden na plaatsing zicht te hebben op het verblijfsperspectief van de jeugdige.

Artikel 10: Afspraken met verwijzers

  •  De jeugdhulpaanbieder signaleert en neemt contact op met de gemeentelijke toegang en/ of de Serviceorganisatie Zorg wanneer duidelijke afspraken tussen de jeugdhulpaanbieder en de gemeentelijke toegang niet zijn te maken of onvoldoende uitvoering krijgen (taak en verantwoordelijkheid die valt onder proces- en casusregie). De Serviceorganisatie Zorg stelt vast wat duidelijke afspraken zijn en wanneer hiervan sprake is.

Artikel 11: Doelgroep wonen middel, middel/zwaar, zwaar, extra zwaar.

 Partijen erkennen dat jeugdigen met een ernstige (kind)problematiek die van niet voorbijgaande aard is en jeugdigen met een complexe, meervoudige problematiek die om langdurige inzetzorg (langer dan 2 jaar) binnen een verblijf vragen, een pedagogische omgeving nodig hebben waarbij jeugdhulpaanbieder specialistische en intensieve multidisciplinaire inzet in een zeer gestructureerde setting. Jeugdigen met de genoemde kenmerken ontvangen jeugdhulp vanuit de diensten wonen middel, middel/zwaar, zwaar en extra zwaar, afhankelijk van de hulpvraag, en niet vanuit de dienst behandeling met verblijf.

Artikel 12

Vervallen

Artikel 13

Vervallen

Artikel 14: Gezinshuizen

De jeugdhulpaanbieders screenen nieuwe gezinshuizen die binnen of namens hun organisatie werkzaam zijn. Zij beoordelen of de gezinshuizen aan alle wettelijke eisen voldoen en of zij de overeenkomst kunnen uitvoeren. De Serviceorganisatie Zorg screent vrijgevestigde gezinshuizen.

Artikel 15: Onderwijs

De jeugdhulpaanbieder heeft een inspanningsverplichting om de samenwerking met onderwijsinstellingen en jeugdhulpaanbieders die een bijzondere overeenkomst hebben met de Serviceorganisatie Zorg voor segment 3: dagbesteding en dagbehandeling te optimaliseren. Doel is de persoonlijke leerlijn voor de jeugdige te borgen. De jeugdhulpaanbieder voldoet aan zijn verplichting als deze tijdig contact opneemt met onderwijsinstellingen, verwijzers of jeugdhulpaanbieders gecontracteerd in segment 3 als de hulpvraag de persoonlijke leerlijn in de weg staat.

Artikel 16: Begeleiding biologische ouders

Voor het slagen van een plaatsing en het bieden van perspectief voor de jeugdige, heeft de jeugdhulpaanbieder een verplichting om tijdens het verblijf te werken aan de relatie tussen jeugdige en zijn biologische en/of gezaghebbende ouder, tenzij dit niet in het belang van de jeugdige is.

Artikel 17: First time right

De jeugdhulpaanbieder plaatst de jeugdige direct in een passende woonvoorziening (first-time-right) mits hiertoe een passende vraag en verwijzing van een verwijzer aanwezig is.

Artikel 18: Aanvullende monitoringseisen

  1. Als de Serviceorganisatie Zorg hierom verzoekt, levert de jeugdhulpaanbieder per kwartaal de volgende informatie aan, tenzij deze informatie al blijkt uit de declaratieberichten of uit informatiebronnen waar de Serviceorganisatie Zorg toegang toe heeft:
    1. Tijd (in aantal dagen) tussen aanmelddatum en datum start dienstverlening;
    2. Aantal wachtenden en duur van de wachttijd voor een gezinsvorm (pleegzorg of gezinshuis);
    3. Capaciteit (= aantal plekken) in gezinsvormen (gezinshuizen en pleegzorg). Het gaat hier om totale aanbod, al dan niet bezet.
  2. Waar (juridisch) mogelijk deelt de Serviceorganisatie Zorg met jeugdhulpaanbieders informatie uit hun data-analyse gerelateerd aan de transformatiedoelen op regioniveau.

Ondertekening

Jeugdhulpaanbieder verklaart door middel van ondertekening op deze pagina van de Overeenkomst – kennis te hebben genomen van en akkoord te zijn met de inhoud van deze Overeenkomst inclusief alle bijlagen (zie overzicht hieronder) zoals die gepubliceerd zijn op 11 december 2023 op VendorLink.”

Opgemaakt en ondertekend te Leiden op 11 december 2023

Voor de Serviceorganisatie Zorg:
Naam: Mieke Hogervorst
Functie: Directeur

Voor de jeugdzorgaanbieder:
Naam:
Functie:

Back To Top Ga naar de inhoud