Bestuurlijke Taskforce gespecialiseerde jeugdhulp Holland Rijnland vol op stoom
Het jeugdhulpstelsel in Holland Rijnland (HR) dreigt vast te lopen. Kan het ook echt anders?
Dit vroegen de 13 wethouders gespecialiseerde jeugdhulp van Holland Rijnland zich af. Om extra focus te leggen op verbetering en betaalbaarheid van het jeugdhulpstelsel in de regio vormden zij uit hun midden een bestuurlijke Taskforce. Hieraan nemen een aantal wethouders Jeugd in Holland Rijnland deel, te weten: Abdelhaq Jermoumi (vz. Leiden), Emile Soetendal (Katwijk), Jan van Rijn (Hillegom) en Tom de Kleer (Nieuwkoop).
Aanleiding
Jeugdigen staan te lang op een wachtlijst, terwijl we het belangrijk vinden dat zij juist snel de juiste en goede hulp krijgen als zij die nodig hebben. Daarnaast lopen de kosten van gespecialiseerde Jeugdhulp voor gemeenten steeds verder op. In de bestuurlijke Taskforce wordt onder regie van bureau KokxdeVoogd hard gewerkt aan antwoord op de hoofdvraag ‘of dit ook echt anders kan’. Het belang van jeugdigen staat daarbij centraal. Ook de rol van welzijnspartijen en het onderwijs komt daarbij aan bod.
Werkwijze
Vanuit de Taskforce is informatie verzameld uit vele documenten, interviews met wethouders en directeuren en gesprekken met ruim 70 belanghebbenden. Er zijn werkgroepen samengesteld van medewerkers binnen SOZ en gemeenten (beleidsmedewerkers, juristen, financials, lokale teams, contractmanagers, programmamanagers). De medewerkers in de werkgroepen leveren input en toetsen tussenproducten.
Welke stappen zijn al gezet
Er is als eerste een grondplaat ontwikkeld met daarin de huidige situatie van de gespecialiseerde jeugdhulp in Holland Rijnland. De complexiteit is daarin duidelijk zichtbaar en vele knelpunten zijn benoemd. Ook is gekeken naar welke situatie we zouden willen creëren, en aan welke ‘knoppen’ we kunnen draaien om die te bereiken.
De stakeholdergesprekken geven mooie inzichten en maken duidelijk dat er veel bereidheid is om gezamenlijk het jeugdhulpstelsel te verbeteren. De werkgroepen zijn gemotiveerd om een echte verbeterslag te maken en leveren veel relevante informatie.
Waar wordt nu en komende periode aan gewerkt?
Op dit moment worden samenhangende maatregelen bedacht die in verschillende scenario’s voor verbetering worden opgenomen. De impact van de maatregelen wordt ook opgenomen.
De verwachting is dat er in december 2024 een eindproduct van scenario’s met die maatregelen ligt, waarover de wethouders Jeugd kunnen besluiten. Daarna wordt de gemeenteraden om besluitvorming gevraagd over de onderdelen die hun bevoegdheden raken.
Vanuit een regionaal uitvoeringsplan en lokaal per gemeente gaan we heel graag samen met onze stakeholders aan de slag om de jeugdhulp effectiever en efficiënter te realiseren. Zodat elk kind die het echt nodig heeft kan rekenen op tijdige en passende gespecialiseerde jeugdhulp.
Heb je een vraag over de bestuurlijke Taskforce? Neem dan contact op met programmamanager Wieke den Hollander via w.den.hollander@leiden.nl.