Nieuws
Wist je dat… alles wat je weten wilt over de BBR

De BBR is er alleen voor urgente situaties
Het moet gaan om niet uitstelbare zorg. Hiervoor zijn criteria opgesteld waarover in het formulier informatie gevraagd wordt.
De Zorgbemiddelaar is bereikbaar voor consult en advies!
De Zorgbemiddelaar van het BBR-team kan door elke verwijzer van een lokaal team of GI laagdrempelig benaderd worden voor consult en advies. De zorgbemiddelaar kan in een vroeg stadium meedenken over welk gecontracteerd aanbod passend is of welke gecontracteerde jeugdhulpaanbieder mogelijk benaderd kan worden. Of wanneer, onder welke randvoorwaarden ongecontracteerd aanbod voldoet. De zorgbemiddelaar heeft iedere maandag en donderdag tussen 13.00-14.00 een bel-spreekuur. Zij is bereikbaar op 071 523 9095.
Liever een ander tijdstip? Mail naar bbr@so-zorghollandrijnland.nl en maak een aparte afspraak.
Check de kwaliteitseisen bij niet-gecontracteerde jeugdhulpaanbieders.
Bij niet- gecontracteerde jeugdhulpaanbieders is het van groot belang is om de kwaliteitseisen van de jeugdhulpaanbieder te checken. Dit moet gebeuren alvorens een aanvraag voor ongecontracteerde zorg ingediend wordt bij het BBR-team.
Als verwijzer check je de volgende zaken:
- Heeft de jeugdhulpaanbieder een AGB-code? Ga naar de website van Vektis.
- Staat de jeugdhulpaanbieder aangemeld bij het Ministerie van VWS? Ga naar de website van het zorgaanbiedersportaal.
- Heeft de zorgverlener een SKJ-registratie? Ga naar de website van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.
Voldoet de niet-gecontracteerde jeugdhulpaanbieder niet aan deze eisen? Dan kan de jeugdige niet bij deze jeugdhulpaanbieder starten. Een alternatief voor de in te zetten zorg zal gezocht moeten worden.
Neem eerst contact op met de jeugdhulpaanbieder voordat je een BBR-aanvraag indient.
Het komt met regelmaat voor dat jeugdhulpaanbieders verrast worden door een offerte-uitvraag van het BBR-team. Hieronder nogmaals de stappen op een rij.
Als verwijzer bespreek je al voor het indienen van een BBR-aanvraag altijd de casus met de jeugdhulpaanbieder.
- Gecontracteerd aanbod?
Bij gecontracteerde zorg wordt gecheckt of de jeugdhulpaanbieder budget en capaciteit heeft om de zorg op te starten. Heeft de aanbieder wel capaciteit maar onvoldoende budgetruimte? Als geen alternatief gecontracteerd aanbod beschikbaar is, dan kan een BBR-aanvraag ingediend worden. Als de jeugdhulpaanbieder geen capaciteit heeft om de zorg aan de jeugdige te leveren dan dient er sowieso een alternatief gezocht te worden, in principe binnen het gecontracteerde aanbod. - Niet gecontracteerd aanbod?
Als geen enkele gecontracteerde jeugdhulpaanbieder de zorg kan leveren aan de jeugdige dan wordt als eerste de voorkeur gegeven om niet-gecontracteerd aanbod van een gecontracteerde jeugdhulpaanbieder in te zetten. De zorgbemiddelaar kan hierin meedenken.
Alleen als binnen de gecontracteerde jeugdhulpaanbieders ook geen mogelijkheden zijn, kan bij uitzondering uitgeweken worden naar een niet-gecontracteerde jeugdhulpaanbieder. Hier is het van belang dat de kwaliteitscriteria zoals hierboven beschreven staan gecheckt worden voordat een aanvraag wordt ingediend.
Zorg kan pas starten na financieel akkoord
Na een akkoord op een BBR-aanvraag volgt een traject van offerte-uitvraag en het opmaken van maatwerkovereenkomsten. Hier kan soms best een periode overheen gaan voordat overeenstemming is gevonden over de tarieven die gevraagd worden voor de te leveren zorg. Het is belangrijk om te weten dat een jeugdige pas met zorg kan starten bij een jeugdhulpaanbieder als Serviceorganisatie Zorg overeenstemming heeft met de jeugdhulpaanbieder over de financiƫle (offerte) en overige contractuele voorwaarden.
Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met Desiree Langeveld, d.langeveld@leiden.nl.