skip to Main Content

Transformatie Jeugdzorgplus ‘Gesloten deuren kunnen open’


De transformatie van de Jeugdzorgplus is landelijk in volle gang. Dit heeft als doel jongeren beter passende zorg te bieden en het gebruik van gesloten jeugdzorg zoveel mogelijk terug te dringen. Het concrete doel is om te bewegen naar nul gesloten plaatsingen in 2030. Wat dit betekent voor regio Holland Rijnland lees je in dit artikel.

Waar gaat het over?

Binnen het landsdeel Zuidwest, waar de regio Holland Rijnland deel van uitmaakt, bouwen we de omvang van de gesloten jeugdhulp af en maken we afspraken over de opbouw van alternatieven. We maken daarbij afspraken over de capaciteitsplanning voor de komende jaren, om zoveel mogelijk toe te werken naar nul gesloten plaatsingen in 2030. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn:

  • dat geen enkele jongere de regio hoeft te verlaten voor passende zorg.
  • vrijheidsbeperkende maatregelen worden zoveel mogelijk verminderd.

Als een tijdelijke plaatsing toch noodzakelijk is, zal dit van korte duur zijn en onderdeel uitmaken van een langer traject, gericht op herstel. De regio’s binnen het landsdeel Zuidwest hebben de opdracht de af- en ombouw van Jeugdzorgplus in de eigen regio’s mogelijk te maken.

De transformatie binnen Holland Rijnland wordt vanuit een bestuurlijke opdracht vanuit de portefeuillehouders jeugd vormgegeven en richt zich op drie belangrijke sporen:

  1. Het beperken van de instroom naar Jeugdzorgplus voorzieningen;
  2. Het ontwikkelen van alternatieve (kleinschalige) jeugdzorgvormen en interventies;
  3. Het bevorderen van de uitstroom(mogelijkheden).

Op dit moment richt de regio zich vooral op het ontwikkelen van alternatieve verblijfsvoorzieningen voor de Jeugdzorplus doelgroep. Cardea en Schakenbosch hebben subsidie gekregen vanuit de BREN voor het realiseren van zo’n kleinschalige verblijfsvorm in Holland Rijnland. Daarnaast wordt onderzocht wat de alternatieve mogelijkheden zijn op de locatie Noorderpark/Rijnhove (nu nog een gesloten voorziening van jeugdhulpaanbieder iHub).

Bovenregionaal zijn eveneens twee kleinschalige woonvoorzieningen in ontwikkeling als alternatief voor Jeugdzorgplus. Hier kunnen we als regio gebruik van maken en van leren.

Wat is het vervolg?

In de komende periode bouwen we voort op de in gang gezette ontwikkelingen om de af- en ombouw Jeugdzorgplus binnen onze regio mogelijk te maken. Deze veranderingen vragen tijd en investeringen. Samen met bestuurders, zorgaanbieders en verwijzers zetten we de nodige stappen en bouwen we aan een zorgsysteem waarin jongeren in hun eigen regio, passende zorg buiten de gesloten jeugdzorg ontvangen.

Contact?

Herma Kip h.kip@katwijk.nl & Jessica Hageman J.Hageman@hltsamen.nl
Beleidsadviseurs Jeugdhulp programma Holland Rijnland

Back To Top Ga naar de inhoud